Bjørn i Pasvik

I skogene i Pasvik har vi Norges tetteste bjørnebestand med mellom 35 og 50 bjørner. I hele Norge har vi i dag omtrent 138 bjørner. Det er ikke så veldig mange sammenlignet med Sverige som har rundt 2500 bjørner, eller Finland som har rundt 2000 bjørner. I gamle dager hadde Norge mange flere bjørner, men de ble nesten utryddet i begynnelsen av 1900-tallet.

I utstillingen ved besøkssenteret finnes det en spesiell bjørneutstilling hvor en kan lære mer om ikke bare den spennende brunbjørnen, men også om forskningen og forvaltningen av den.

Hva gjør du hvis du møter en bjørn?

Det er trygt å ferdes i samme skog som bjørnen. Bjørn og alle andre ville dyr skyr normalt menneske, og vil derfor legge på flukt straks du gir deg til kjenne. Bjørnen har god luktesans og kan lukte turgåere på veldig lang avstand. Dermed stikker bjørnen som regel av før du klarer å se den. Men om du går stille, og mot vinden, da kan man jo en sjelden gang møte på bjørn.

Å møte en bjørn er normalt helt udramatisk, men hva gjør du hvis du møter bjørn i skogen?

Prat til bjørnen, lag menneskelyder slik at bjørnen skjønner at det er et menneske der. Prøv å hold deg rolig. Følg med på hva som skjer og trekk deg rolig tilbake.

Følger du disse tre rådene kan du regne med at bjørnen stikker av raskt, slik at du kan fortsette på turen din.

Du kan lære mere om bjørn og rovdyr her.

 

Foto: Steinar Wikan