Besøkssenter Øvre Pasvik nasjonalpark

Besøkssenteret ble etablert i 2001 og er en del av NIBIO Norsk institutt for bioøkonomi. På senteret finner du utstillinger som presenterer Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie, du lærer om urskogen i nasjonalparken og de mest karakteristiske fugle- og dyreartene som lever her. 

Pasvikdalen grenser til Finland i vest og Russland i øst, og har Norges tetteste brunbjørnbestand. Brunbjørn har derfor fått en sentral plass i utstillingene, og med interaktive løsninger byr senteret på spennende og lærerike opplevelser for besøkende. 

Besøkssenteret tilbyr en rekke opplevelser enten du besøker oss som skoleklasse eller familie. Senteret er omkranset av en botanisk hage, og i nærområdet finnes ulike naturstier med forskjellige oppgaver. En oversikt over ulike aktiviteter vi tilbyr i sommersesongen finner du her: Familieaktiviteter (pdf)

Overnatting

Vi kan tilby overnatting i enkelt og dobbeltrom med eget bad. Alle våre overnattingsgjester får gratis inngang til vår utstilling og kan fritt benytte vår badstue, TV-stue og vaskerom. Les mer

Foto: NIBIO Svanhovd

Åpningstider

Sommer (medio juni- medio august)

Mandag-fredag: 09-20

Lørdag-søndag: 10-18

Vinter (medio august- medio juni)

Mandag-fredag: 09-15

Helg: Etter avtale.

Inngangsbillett til utstillingen fås kjøpt i resepsjonen

Program

Besøkssenteret arrangerer både åpne foredrag, kurs, fugleekskursjoner, familiedager, markdager med mer. Finn arrangementene våre her og følg med på vår Facebook-side.

Foto: NIBIO Svanhovd
Foto: NIBIO Svanhovd

Utstilling

Utstillingen på besøkssenteret presenterer Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie. Her kan du lære mer om urskogen i nasjonalparken og fugle- og dyreartene som lever her. Utstillingen tar for seg også de andre verneområder i Pasvikdalen, som for eksempel Pasvik naturreservat hvor det unike mangfoldet av vannfugl har gitt dette naturreservat status som RAMSAR-område. Pasvik har Norges tetteste brunbjørnbestand og denne arten har en sentral plass i utstillingen.

Fugletårn og fugleskjul

Pasvikdalen har et unikt fugleliv som kan oppleves nesten overalt. Ved Skrøytnes (69.4165N 29.9461E) er det etablert et fugletårn som er åpent for alle. Herfra er det god utsikt over Lille Skogøy og den sørligste delen av Svanevatn.

Du kan også besøke fugleskjulet ved Gjøkbukta i Øvre Pasvik (69.1547N 29.2021E).

Foto: NIBIO Svanhovd
Foto: Roar Stenbakk

96-høyden

Tårnet på 96-høyden (69.4488N 29.9251E) gir en unik utsikt over landskapet i Pasvik. Det er spesielt spennende å se etter brunbjørn på de store, åpne myrdragene. Man får også god utsikt innover Russland og den russiske byen Nikel på andre siden av grensa.

Etter at det første tårnet som ble bygget på 1930-tallet som et turistmål brant ned under krigen, ble dagens tårn bygget i 1952 av forsvaret. Tidlig på 1960-tallet ble det bygget på sove- og oppholdsrom. Observasjonstårnet ble aktivt brukt av forsvaret fram til midten av 1970-tallet. Etter dette ble tårnet sporadisk brukt av forsvaret frem til ca. 1985. I 1997 ble bygget overtatt av NIBIO Svanhovd. Følg gjerne med på vår Facebook-side for å holde deg oppdatert om åpningstider og arrangementer. 

Botanisk hage

Den botaniske hagen (69.4540N 30.0408E) ved Svanhovd er den eneste av sitt slag i Finnmark. I dag finnes det bare tre offentlige botaniske hager nord for Polarsirkelen: Svanhovd og Tromsø i Norge, og Kirovsk i Russland. Svanhovd botaniske hage åpnet i 1998. Her finnes planter med opprinnelse fra Himalaya, Sibir, Kina, Canada, Alaska og Kamtsjatka. Hagen inneholder også bed med forsknings- og utviklingsoppgaver, samt nyhetsfelt/temafelt som for eksempel viser stauder, roser og andre utplantingsplanter, dekorasjonsplanter, urter, grønnsaker og planter brukt i folkemedisin i Barentsregionen. Vekstsesongen er kort og den beste tiden for et besøk i hagen er juli og august.

Foto: NIBIO Svanhovd
Foto: NIBIO Svanhovd

Samisk historie og kulturminner

I utstillingen kan man lære mer om Pasviksiidaen og om skoltesamene som er urbefolkning i Pasvik i historisk tid. Her vises også hvordan naturressurser som skinn av rein og fisk, reinhorn, røtter og sener ble brukt i bruks- og pyntegjenstander.

Gjennom informasjonspunkter på stien som fører til Ellenvannskoia kan man også lære mer om samisk kultur. Les mer

Besøkssenteret for Øvre Pasvik nasjonalpark ligger på Svanvik. Følg fylkesvei 8850 fra Kirkenes og sørover gjennom Pasvikdalen i ca 35 km. Kirkenes er 2 timers flytur fra Oslo.

Det letteste transportmidlet er å kjøre egen bil eller eventuelt en leiebil. Andre muligheter er Pasvik Taxi, busstransport fra Boreal (snelandia.no) eller sykkel.

Til Kirkenes går det direktefly fra Oslo av både SAS og Norwegian, samt at Widerøe flyr bl.a. direkte fra Tromsø. Hurtigruten anløper Kirkenes regelmessig.

Få informasjon om ulike aktiviteter, opplevelser, overnatting og spisesteder på www.visitkirkenes.info.

Åpningstider og kontaktinformasjon:

Sommer (medio juni- medio august)
Mandag-fredag: 09-20
Lørdag-søndag: 10-18

Vinter (medio august- medio juni)
Mandag-fredag: 09-15
Helg: Etter avtale.

Besøkssenter Øvre Pasvik nasjonalpark
NIBIO Svanhovd, Svanhovd 23, 9925 Svanvik

Telefon: 464 13 600
E-post: svanhovd@nibio.no